EFT is een nieuwe vorm van relatietherapie, die bouwt aan een veilige basis om moeilijke dingen te kunnen bespreken. Binnen EFT is de kern van een liefdesrelatie de ingeboren behoefte aan veilige emotionele verbondenheid.


Relatieconflicten treden vooral op als partners die verbondenheid niet meer voelen, stelt de grondlegger van de EFT Sue Johnson. Slepende ruzies zijn een noodkreet waarmee partners aangeven dat ze de ander nodig hebben. Door EFT leren stellen hun ruziepatronen herkennen. De therapeut spoort hen aan om de onderliggende emoties uit te spreken: om elkaar openhartig te vertellen dat ze de ander nodig hebben en dat ze er voor hem of haar zullen zijn.

 

EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in een partnerrelatie
Onderzoeksresultaten laten zien dat na EFT weinig terugval is.
EFT is effectief bij diverse stellen, ook als er sprake is van lichamelijke of psychische klachten

Het kan ook dat u vindt dat therapie niet nodig is, maar dat u wel verbeterpunten ziet in uw relatie. Dan kan een ‘Houd me vast’- training (lichte vorm van EFT) zinvol voor u zijn. Deze training kent een vaste structuur en bestaat uit acht bijeenkomsten van 2 uur. Voorafgaand aan de training vindt een intakegesprek plaats.

 

De eerste sessie gaat over de nieuwe wetenschap van de liefde. In de volgende zeven sessies gaat het erom uw ruziepatroon te leren herkennen en te doorbreken en hoe u weer positieve momenten kunt creëren van intimiteit en verbinding. In de training wordt gebruik gemaakt van video materiaal, oefeningen en huiswerkopdrachten.

 

Het boek 'houd me vast' van Sue Johnson is de basis van de training.